… af mig selv såvel som af talrige situationer ved forgangne juleaftner. Det gjorde stort set alle i biografen, tror jeg.

Ingen idiotiske mænd

Det er et scoop for Paprika Steen at spille hovedrollen i en film, hun selv instruerer. Det fungerer simpelthen så godt. Alle karaktererne har dybde – de er enormt grinagtige og samtidig tragiske, realistiske og bund sympatiske. Og vi er fri for det underligt omvendte problem, der ofte karakteriserer danske film og tv-serier, der forsøger at være morsomme, nemlig at alle mændene fremstilles som lallende idioter (af både mandlige og kvindelige instruktører, ingen diskrimination der). Det gør de ikke i denne film – de er hverken værre eller bedre end kvinderne.

Skønt skuespil

Paprika Steen spiller selv bedre end længe – vred, sårbar, kontant, omsorgsfuld i én skøn pærevælling. Af andre, der stråler, kan nævnes børnene, der alle fire spiller så naturligt, at man må begejstres. Ikke mindst den lille fremmede fugl Lea, der spilles af Troja Reppien Trovatten, hvis filmdebut det er. Hun er så bedårende (undskyld til både Troja og andre yngre læsere for brug af det ord), at vi alle får det som Paprika Steens karakter Katrine og vil tage os af hende. Jesusbarnet og drengen i Kejserens Nye Klæder forenet i én lille pige. Også Jacob Lohmann, som jeg ikke tidligere har haft nogen mening om, er fint afbalanceret i sin rolle som værten, der skal dele sol og vind lige.

Familiekarikaturer

I filmens begyndelse fremstår alle som de typiske karikaturer, vi kender så godt fra både dansk og amerikansk familiekomedie. Den snobbede, den (over)analyserende, den dominerende, møgungen, proletaren, teenageheksen, etc. Men ret hurtigt ser vi flere facetter af de enkelte karakterer – nogle afsløres hurtigt som komplekse, andre gemmer deres kompleksitet til lidt senere i filmen. Men alle karaktererne har den, og vi ser den først i glimt, siden foldet ud. Det er bare så befriende. På den måde kan man også bedre holde ud at genkende sig selv i flere af filmens arketyper 😉

(Ti)årets julefilm

Som Paprika Steen sagde i den første teaser trailer, som jeg nåede at se et par gange, “Folk kan få en bedre jul af at se den her film.” Det tror jeg faktisk, hun har ret i, og det ønsker jeg da for alle mennesker!

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: