Hvis du på nogen måde var til stede i begyndelsen af 90’erne, kan du huske videoen herunder med Sinead O’Connor, den irske sangerinde, der brød igennem lyd- og billedmuren med sin coverversion af Princes ‘Nothing Compares 2 U’. Den video kom jeg til at tænke på flere gange, mens jeg så ‘Den Skyldige’.

Hvorfor Humlebi?

Man siger jo, at en humlebi ikke burde kunne flyve. Denne spændingsfilm burde ikke kunne være spændende, for det eneste vi stort set ser gennem de 85 minutter filmen varer, er Jakob Cedergrens ansigt. Alligevel sidder man med tilbageholdt åndedræt, som så man en heftig biljagt eller et barn alene i en mørk kælder.

Debut

Filmen er den unge instruktør Gustav Möllers debutspillefilm, og det er altså vildt! Han har selvfølgelig haft god hjælp af den trænede fotograf Jasper Spanning og klipper Carla Luffe, der også klippede hans afgangsfilm fra filmskolen. Men selv verdens bedste hold kunne ikke have gjort denne film så nærværende, spændende og overraskende uden en fantastisk historie (som instruktøren selv har fået ideen til) med dramatiske plottwists og en skuespiller, der kan spille en meget kompleks karakter, som hele tiden afslører flere facetter af sig selv for os – ikke alle særligt flatterende.

Fortjent succes

Filmens distributør kan stolt fortælle, at ‘Den Skyldige’ allerede er solgt til 90 lande verden over og har modtaget flere priser ved internationale filmfestivaler. Mon ikke der også bliver et par danske priser til både instruktør og skuespiller? Ellers er der virkelig ingen retfærdighed til.

Benspænd

De danskproducerede film, jeg har set i år, har mestendels været gode, og de bedste har været med beskedne budgetter. Det var på tide efter nogle år, hvor jeg ikke har været særligt begejstret. Hurra for, at der kan tænkes nye tanker uden ligefrem at have brug for autoriserede benspænd andre end dem, en klog instruktør sætter for sig selv.

***

Forfilm

Violinisten

Jeg kom til at læse lidt af en anmeldelse af denne film – det prøver jeg ellers at undgå. Anmelderen syntes ikke, at Kim Bodnia passede til den karakter, han spiller. Det mener jeg først noget om, når jeg har set filmen, men jeg spekulerer på, om finske (og andre) anmeldere ser det samme, som vi danskere ser?

Hereditary

Den her film skal jeg IKKE se. Der ligger ingen som helst kvalitetsvurdering bag den konstatering – udelukkende det faktum, at jeg ikke ser gysere. Denne kaldes vor tids Eksorcisten. Uhhhh, nej tak.

Huset ved havet

Endnu et fransk familiedrama. Jeg synes, den ser god ud – med interessante temaer, der aldrig bliver fortærskede. Familie familie familie.

***

Néné er fast gæsteblogger på biograf-bloggen og har sin egen blog her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: