PREMIERE DEN 24. JANUAR

Efter ti års inaktivitet står den russiske ishavsflåde atter til havs i en stor manøvre. Mandskabet er spændt over endelig at få noget action – også besætningen ombord på den gigantiske atomubåd Kursk, hele flådens stolthed. Men sandheden er, at udstyret ikke er særlig godt vedligeholdt. En øvelsestorpedo eksploderer ombord og sætter gang i en kædereaktion. Den vældige eksplosion registreres også hos NATO, der overvåger øvelsen, men fra russisk side møder man kun tavshed. Ingen vil fortælle sandheden om Kursk, der ligge på havets bund. Og om de 23 overlevende besætningsmedlemmer, der forsøger at holde modet oppe, mens de venter på hjælp.
Thomas Vinterberg tager udgangspunkt i den historiske hændelse i august 2000 og sætter ansigter på de mænd, der sidder fanget under de iskolde vandmasser. Han fortæller sideløbende om deres familier, der klynger sig til håbet, og om den russiske flådes redningsforsøg og siden det britiske tilbud om hjælp til redningsaktionen. Blandt de indespærrede ses Matthias Schoenaerts som Mikhail Averin og Magnus Millang som hans kammerat Oleg. I land ses Léa Seydoux som Averins kone Tanya, mens Colin Firth spiller den britiske Commodore David Russell og Max von Sydow den russiske admiral Petrenko.

KURSK blev optaget i Belgien, Frankrig og Norge og har store stjerner som Matthias Schoenaerts, Colin Firth, Léa Seydoux, Max von Sydow og afdøde Michael Nyqvist i de bærende roller. Og så er der intet mindre end otte danske navne på rollelisten: Helene Reingaard Neumann, Peter Plaugborg, Lars Brygmann, Bjarne Henriksen, Magnus Millang, Aske Bang, Martin Greis og Kathrine Greis-Rosenthal.

Det er fornemme internationale kræfter som Thomas Vinterberg har haft til rådighed bag kameraet på KURSK: Manuskriptforfatter er Robert Rodat, der bl.a. blev Oscar-nomineret for Steven Spielbergs Saving Private Ryan og også har skrevet storfilmen The Patriot med Mel Gibson om den amerikanske uafhængighedskrig og Marvel-filmen Thor: The Dark Side. Den herboende englænder Anthony Dod Mantle, der er fotograf på filmen, har fotograferet en lang række danske film, bl.a. for både Thomas Vinterberg og Lars von Trier, og så har han vundet en Oscar for Slumdog Millionaire og har fotograferet en række andre store Hollywood-film, bl.a. Rush, Snowden,127 Hours og In the Heart of the Sea. Den Oscar-belønnede franske filmkomponist Alexandre Desplat er en af de mest eftertragtede komponister i Hollywood og har skabt underlægningsmusikken til adskillige store filmsucceser, bl.a. Kongens Store Tale, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game, Godzilla, de sidste to Harry Potter-film og The Queen. Filmen er produceret af den franske stjerneinstruktør og producer Luc Besson og Ariel Zeitoun.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: