Græsk tragedie på spansk

Scroll down to content

Petra er en grum og grumset film, der minder mere om en græsk tragedie eller et af Shakespeares mørkere dramaer, end om de fleste spanske film, jeg ellers har set.

Syv akter

Som i skuespil er filmen opdelt i akter – i dette tilfælde syv. Og instruktøren har byttet rundt på dem. Det er ikke forvirrende, men til gengæld ret effektfuldt.

Filmens handling er gennemført tragisk, men ikke uden en vis poetisk retfærdighed. Mere er det nok ikke klogt at afsløre.

Ingen farvekoordinering

Alt i filmen er gråligt eller gulligt og ikke særlig pænt. Eller – det vil sige, Bárbara Lennie og Alex Brendemühl, der spiller de to hovedroller er ikke spor grimme, men landskabet, som andre instruktører nok ville have valgt at presse til den sidste my af skønhed, fremstår trist, og interiøret er simpelthen så slidt og kedeligt og ikke den mindste lillebitte smule farvekoordineret.

Det fik mig faktisk til at tænke på, hvor vant vi er til, at personer, landskaber, interiører og ting i reglen er fine, glatte og smukke på film og i TV-serier. Så denne film er en slags wake-up call, hvad det angår – præcis som dogmefilmene var i sin tid.

Forfilm

3 forfilm var der denne dag. Den nye Almodovar i sædvanlig farvemættet stil og med de sædvanlige stjerner. Hvilket kun får mig til at glæde mig. Jeg er ret vild med Almodovar.

Og I Trygge Hænder – en fransk film med et ganske interessant og aktuelt tema – adoption.

Og endelig filmen om krigsfotografen Jan Grarup. Den er jeg ret spændt på – det er ikke nemt at lave den slags film! Instruktøren er Boris Benjamin Bertram, der har lavet en masse film, men ikke nogen, jeg har set.

Reklamefilm

Jeg har tidligere “anmeldt” forfilm og reklamefilm, men holdt op, fordi jeg i reglen ikke kunne huske nogen af dem bagefter… Men nu skrev jeg altså lige ned, hvad jeg så. I en fyldt biograf bliver man ofte skældt ud, hvis man sidder med telefonen – selvom det er under forfilm eller reklamer. Men da jeg så Petra, sad jeg helt bagest…

DSB laver langt bedre reklamer, end de laver tog. Jeg ville ønske, de ville fokusere på sidstnævnte. Fitness World har en super mærkelig reklame – en ældre mand løber i en smuk grøn skov, og der tales om at oparbejde gode vaner. Jeg tænkte, at det var en reklame for TRYG forsikring. Men så slutter den af med Fitness World logoet. Ærligt talt, jeg kunne slet ikke få det til at hænge sammen. Men hvad ved jeg – jeg dyrker ikke fitness. Så er der Samsung, der får mig til at skære tænder, når de påstår, at hvert billede bliver episk. Grrrr. Danske Spil har kastet sig over klimakampen. Det er jo godt, hvis der da ikke er tale om greenwashing. Og endelig den frygtelige Føtæsk-reklame. Er der mon nogen, der synes, den er sjov?

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: