🌜🌜🌜🌜🌜

Og med mirakler mener jeg i denne sammenhĂŠng, filmiske mirakler. Om titlens Åbenbaring (mirakel) rent faktisk har fundet sted, mĂ„ du se filmen for at finde ud af.

StĂŠrke og skrĂžbelige

Det er en helt vidunderlig film med to hovedpersoner, der bÄde er meget stÊrke og meget skrÞbelige. Journalisten Jaques Mayano er ramt af en alvorlig livskrise efter at hans mangeÄrige arbejdskollega og ven blev drÊbt af en bombe fÄ meter fra ham. Lad mig sige det sÄdan; han er ikke nogen hyggeonkel. Vincent Lindon (som jeg ikke kendte) fremstiller ham bÄde brysk, inderlig og sÄrbar.

Mirakel-evaluering

1535576Han bliver inviteret til Vatikanet, hvor han af en fransk biskop bliver bedt om at udfolde sine evner som undersĂžgende journalist pĂ„ en angivelig Ă„benbaring, der skulle have fundet sted i Frankrig. I lighed med Saint Bernadette fra Lourdes (1858) har den unge pige Anna haft en Ă„benbaring ude i skoven, hvor Jomfru Maria har vist sig for hende og talt til hende. Nu er det ved at blive for meget for den katolske kirke, for omkring stedet og pigen er vokset en ren industri, hvor busser fyldt med pilgrimme ankommer til den lille landsby hver dag. Mayano bliver en del af en slags tribunal bestĂ„ende af en prĂŠst, en teolog, en psykiater m.fl., der skal vurdere, om der er tale om en ĂŠgte Ă„benbaring. De etablerer sig i nogle lokaler i byen, hvor de mildest talt ikke er populĂŠre. Her interviewer de alle, der har haft noget med sagen at gĂžre – ikke mindst Anna, der nĂŠrmest allerede er helgenkĂ„ret.

Et kig ind i Vatikanet

Mayano er ikke troende, sÄ er som udgangspunkt max skeptisk overfor en Äbenbaring. Han bliver imidlertid provokeret af de gejstliges tilgang, der slet ikke er lyttende eller Äben, men pÄ forhÄnd fastlÄst pÄ, at der IKKE er tale om en Êgte Äbenbaring. I et par vidunderlige klip ser vi, hvordan tykke rapporter om mirakler arkiveres i Vatikanet. Den eneste anden i tribunalet, der forholder sig Äbent til spÞrgsmÄlet, er psykiateren. Det er der selvfÞlgelig et budskab i til os, publikum.

Hvordan gĂžr man det rigtige?

I det hele taget er der flere budskaber til os – men ikke sĂ„dan noget spirituelt hurlumhej – nĂŠh, budskabet er at lytte til og se de mennesker, man har med at gĂžre. Og at forstĂ„, at tro kan manifestere sig pĂ„ mange mĂ„der, ligesom det at gĂžre det rigtige slet ikke er sĂ„ ligetil, som man ellers nemt kan forledes til at tro.

Som andre gode film og bĂžger har filmen et interessant plot, der driver historien fremad – nĂŠsten som en krimi, sĂ„ vi er altsĂ„ ikke ude i noget langsommeligt fĂžle-fĂžle for midaldrende damer.

Aircondition

Der er aircondition i biografen, sÄ hvorfor du ikke allerede har set den her film, fatter jeg slet ikke!!! Den har fÄet helt fremragende anmeldelser nÊsten overalt.

***

Forfilm

Journal 64

Jeg bryder mig ikke om Jussi Adler-Olsen, hvis krimier har alt for mange klamme, bestialske mord for mig, og hvis skrivestil lader mig iskold. Jeg har derfor heller ikke set de tidligere film. Men altsĂ„ – man er sgu lavet af sten, hvis man ikke synes, at denne teaser (filmen kommer fĂžrst til oktober) er ret skĂžn.

Maria by Callas

Jeg er jo ret glad for opera, sÄ denne her film glÊder jeg mig til. Maria Callas var virkelig en af de helt store, og hendes stjernestatus Äbnede mange menneskers Þjne for operaens fortryllelser. Men som det ses af dette korte klip, sÄ havde hun ikke en let gang pÄ jord. FÄ superstjerner har.

Dommerens valg

Jeg elskede romanen, der er forlÊg for denne film, Ian McEwans The Children Act. Og forfilmen tyder pÄ, at filmen ogsÄ er god. Emma Thompson er i hvert fald det perfekte valg som dommeren. InstruktÞren Richard Eyre er nok mest kendt for Notes on a Scandal.

Ordets magt

Den her film er muligvis en klassisk mentor-mentee-fortĂŠlling i stil med Educating Rita eller Good Will Hunting baseret pĂ„ den gode gamle skabelon fra Pygmalion. Men pyt med det, jeg vil godt se den alligevel – racismetemaet er lige et ekstra lag oven pĂ„ socialgruppe-laget.

***

Néné er fast gÊste-blogger pÄ Biograf-bloggen og blogger desuden pÄ sin egen blog her.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik pÄ et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: